Skip to main content


NO ACCESS

21 media art works and short films on border control and migration

16 sept – 13 nov 2022
former NATO-Headquarters
Cannerberg Maastricht

Hedendaagse maatschappelijk betrokken videokunstenaars en filmmakers hebben relevante en aangrijpende videowerken, interactieve media-installaties, kortfilms en animaties gemaakt over grenscontroles en migratie. Viewmaster Projects situeert 21 van deze beklijvende projecties in de Cannerberg, een voormalig, nu geheel gestript, ondergrondse geheim NAVO-Hoofdkwartier in een oude mergelgroeve net ten zuiden van de stad Maastricht. Deze desoriënterende en unheimische locatie versterkt de al krachtige invoelbaarheid van de projecties. De Cannerberg is een klam, koel en donker gangenstelsel; mergel, gewapend beton, bakstenen en dikke stalen deuren herinneren aan de Koude Oorlog, de periode waar men vanuit het bunkercomplex de Oostgrens van het toenmalige West-Europa bewaakte.

Van 16 september tot 13 november 2022 is een deel van het gangenstelsel opengesteld voor bezoek en kan ervaren worden hoe de 21 geselecteerde projecties relaties met elkaar en met de ruimte aan gaan. Het diverse en actuele werk van de geselecteerde (inter)nationale kunstenaars, onderzoekers en filmmakers ontregelt, ontroert en kan duiding en verdieping geven aan de harde beelden die het dagelijkse nieuws bepalen.

NO ACCESS presenteert drie benaderingen van het complexe migratievraagstuk: 1) Persoonlijke (auto-) biografische verhalen van vluchtelingen, soms kwetsbaar of weerbaar maar ook ruw en confronterend; 2) Datavisualisaties over grenscontroles en migratie waarbij eigentijdse digitale technieken (letterlijk en figuurlijk) beeldbepalend zijn; 3) Videowerken met een poëtische, symbolische beeldtaal omdat woorden en feiten de lading niet altijd dekken.

Bart van den Boom
Curator Viewmaster Project


Kunstenaars:
Hans Op de Beeck (BE), Josh Begley (US), Sylvain George (FR), Tina Farifteh (IR/NL), Forensic Architecture & Forensic Oceanography (GB), Anita Groener (NL/IE), Mohamad Hafeda (LB), Laura Huygen (NL), Adrian Melis (CU), Yoshua Okón (MX), Adrian Paci (AL), Osman Taheri (AF/NL), Marieke van der Velden en Philip Brink (NL), Sam Yazdanpanna (NL), Cigdem Yuksel (NL), Mark Wallinger (GB).

Voor meer informatie over de Cannerberg en rondleidingen door het gehele voormalige NAVO-Hoofdkwartier: www.limburgs-landschap.nl

Locatie:
Voormalig NAVO-Hoofdkwartier Cannerberg
Cannerweg 798, Maastricht

No access is mogelijk gemaakt door de genereuze ondersteuning van:

Viewmaster Projects werkt dankbaar samen met:

Photo credits: Centro di Permanenza Temporanea by Adrian Paci / Galerie Peter Kilchmann, Zurich