Skip to main content

A Stage of Luminosity
Arno Coenen


18-09 tot 18-10 / Plein voor Limburgs Museum Venlo
iedere avond, van zonsondergang tot middernacht

Viewmaster Projects presenteert, in samenwerking met het Limburgs Museum, vanaf vrijdagavond 18 september 2020 de derde en laatste A Stage of Luminosity. Het reizende kunstproject is een cross-over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media en bestaat uit twee 12 meter hoge en 4 meter brede projecties in de openbare ruimte. Kunstenaar Arno Coenen heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee nieuwe sterk verticaal gerichte videowerken gemaakt waarin het unieke en waardevolle papieren beeldarchief van het Limburgse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt.

De meterslange historische ontwerp- en werktekeningen, voornamelijk voor kerkelijke glas-in-lood ramen, (gemaakt tussen 1855 en1969) zijn door het SHCL in Maastricht gedigitaliseerd. Arno Coenen heeft een selectie uit het archief getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Twee verschillende videowerken die elk op een eigen manier ontsproten zijn uit de erfgoedcollectie en een compleet nieuw licht werpen op glas-in-lood ramen.

Met respect voor het verleden is A Stage of Luminosity een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Limburgse glas-in-lood-kunstenaars. Coenen versmelt en vermengt de oude, werk- en ontwerptekeningen met de modernste digitale technieken en verbindt hiermee 19de en 20ste eeuwse beeldtaal met nieuwe media en communicatiemiddelen uit de 21ste eeuw.

Door Coenens’ koppelingen tussen erfgoed en digitale media roept het kunstproject nieuwe betekenissen op. A Stage of Luminosity vertelt een gelaagd beeldverhaal waarin naast universele thema’s als geloof, hoop, liefde, onschuld, kwaad en de dood ook licht en kleur een hoofdrol spelen.

Uniek aan A Stage of Luminosity is dat het een ruimtelijk, sculpturaal karakter heeft. Dit doordat de ranke hoge zuil vrij op het plein staat en aan twee zijden een ander videowerk presenteert. De extreem verticale maatvoering verwijst niet alleen naar het bronmateriaal (lange tekeningen voor gotische kerkramen), maar ook naar de eigentijdse ‘vertical cinema’. Onder invloed van smartphones worden er steeds meer verticaal georiënteerde videowerken, videoclips, nieuwsitems en vlogs gemaakt en gedeeld. Ook op dit vlak komen verleden en heden in A Stage of Luminosity samen.

Concept en realisatie: Bart van den Boom / Viewmaster Projects

A Stage of Luminosity voldoet door de ruime presentatie op een groot plein in de openbare ruimte aan de richtlijnen van het RIVM. Ga kijken, maar houd afstand.

Het archief van glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ bestaat uit meer dan 1000 ontwerptekeningen en kleine schetsen en 10.000 kartons. De digitalisering en inventarisatie is gedaan door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

Arno Coenen
De werkwijze van Arno Coenen heeft raakvlakken met de glas-in-lood kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw. Zoals veel kunstenaars uit de vorige eeuwen opdrachten uitvoerden en voor (semi-) openbare ruimtes, zo werkt ook Coenen vaak in opdracht aan projecten in de publieke ruimtes. Net als vroeger, ook vaak ingebed in een architecturaal kader, spectaculair, decoratief en overdadig. In zijn eclectische werken (soms zelfs complete gesamtkunstwerken) maakt Arno Coenen krachtige koppelingen tussen ‘high culture’ en ‘low culture’, tussen ‘street art’ en de canon van de kunstgeschiedenis. Het ‘decoratieve’ en het ‘populaire’ zijn hierbij belangrijke stijlmiddelen. Door versmelting van de verschillende stijlmiddelen spreken de laagdrempelige, overdadige kunstwerken zowel een breed als jong publiek aan. Viewmaster Projects werkte eerder samen met Arno Coenen: 360° BRNDWR #5 / A First Stage. www.arnocoenen.eu

Opening

 

De opening van A Stage of Luminosity is op donderdagavond 17 september a.s. op het plein voor het Limburgs Museum. Viewmaster Projects en het Limburgs Museum nodigen u hiervoor van harte uit. Het is het eerste kunstproject dat te zien zal zijn in het nieuwe Museumkwartier aan de Keulsepoort in Venlo.

Speciaal voor de opening zal Laserforum uit Venlo, met dank aan Gemeente Venlo, een extra visueel element aan de kunstinstallatie toevoegen. De opening vindt plaats in de openbare ruimte met inachtneming van de geldende richtlijnen rondom corona. Zie: AANMELDEN!!!

AANMELDEN!!!
Er is ruimte voor een beperkt aantal mensen, zodat we voldoende afstand kunnen houden conform de richtlijnen van het RIVM. Daarom vragen wij u om u tijdig aan te melden door een mail te sturen naar info@limburgsmuseum.nl o.v.v. A Stage of Luminosity. Aanmelden kan tot uiterlijk 10 september, mits het maximale aantal aanmeldingen nog niet bereikt is. Vermeld s.v.p. ook met hoeveel personen u wilt komen.

PROGRAMMA
20:00 uur
Ontvangst met drankje op het plein voor het Limburgs Museum, Keulsepoort 5 Venlo.
20:20 uur Onthulling van A Stage of Luminosity door Marij Pollux (wethouder Duurzaamheid, Cultuur en Evenementen gemeente Venlo) en met bijdragen van Arno Coenen (kunstenaar) en Ilona van den Brekel (Viewmaster Projects).

Tijdens de onthulling verzorgt het Limburgs Museum in samenwerking met Mr Jigs een hapje en een drankje.