Skip to main content

360º BRNDWR #5

A First Stage
Arno Coenen

Capucijnenstraat 21, Maastricht

Viewmaster Projects presenteert tot 26 oktober 2018 de vijfde episode van het kunstproject 360° BRNDWR. Een voor Nederland uniek, vierzijdig videokunstwerk vanuit de bovenste glazen verdieping van de 25 meter hoge toren van de voormalige Brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat 21 te Maastricht.

De ruimtelijke projectie A First Stage van Arno Coenen bestrijkt de grote panoramische raampartijen van de monumentale oude brandweertoren (met vier ramen van 620 cm bij 210 cm). De projectie is vanaf de straten rondom de toren te zien. Te zien: iedere avond vanaf zonsondergang tot 23.00 uur.

A First Stage

De vierzijdige videoprojectie van Arno Coenen transformeert de glazen verdieping van de brandweertoren tot een ruimtelijk en levendig caleidoscopisch glas-in-lood venster met een eigentijdse twist. Het bronmateriaal voor de hypnotiserende patronen en bewegende glas-in-loodramen zijn ontwerpschetsen en werktekeningen uit het onlangs gedigitaliseerde archief van de Limburgse kunstenaar / glazenier Joep Nicolas (1897-1972). Arno Coenen heeft de visueel zeer aansprekende erfgoedcollectie getransformeerd tot een actueel, ruimtelijk videowerk dat vroeg 20ste eeuwse kunststijlen vermengt met hedendaagse beeldtalen. Universele thema’s en symbolen van geloof, hoop en liefde zijn samen met ‘het goede’ en ‘het kwade’ de leidmotieven in de 1 uur durende video. Op 25 meter hoogte schijnt het licht van de projectie in de avonduren
naar buiten. Een mooie omkering van glas-in-loodramen waarbij het zonlicht overdag van buiten naar binnen schijnt.

A First Stage is een speelse prelude op een groter, reizend cross-over project tussen erfgoed en mediakunst dat Viewmaster Projects en Arno Coenen ontwikkelen. In 2019 en 2020 zal A Stage of Luminosity in verschillende steden gepresenteerd worden. Volg het op www.viewmaster-projects.com

Foto’s: Bert Janssen

360° BRNDWR is mogelijk gemaakt door:
Gemeente Maastricht, Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Sphinxkwartier, Ipal en RO Groep

360° BRNDWR – De serie

Viewmaster Projects geeft met 360° BRNDWR Nederlandse kunstenaars de kans een nieuw semi-permanent ruimtelijk videowerk te maken dat zich specifiek verhoudt tot de karakteristieken van de toren en de publieke ruimte. Eerdere episodes waren Glow van Driessens & Verstappen (2014 – 2015), Inland Territories van Broersen & Lukács (2015 – 2016), Ms Candelabra Platform of Lights van Wineke Gartz (2016 – 2017) en Pan O’ Rama van Saskia Olde Wolbers (2017-2018).