Skip to main content

360º BRNDWR #3

‘Ms. Candelabra’s Platform of Light’
Wineke Gartz

Capucijnenstraat 21, Maastricht

Vanaf 24 september 2016 presenteert Viewmaster Projects het derde deel van 360° BRNDWR: een voor Nederland uniek, vierzijdig videokunstwerk vanuit de bovenste glazen verdieping van de 25 meter hoge toren van de voormalige Brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat 21 te Maastricht.

De nieuwe ruimtelijke projectie ‘Ms. Candelabra’s Platform of Light’ bestrijkt de grote panoramische raampartijen van de monumentale oude brandweertoren. (met vier ramen van 620 cm bij 210 cm) en is tien maanden lang (tot 30 juni 2017) , iedere avond vanaf zonsondergang tot 23.00 uur te zien.

Ms. Candelabra’s Platform of Light

In haar speciaal voor 360° BRNDWR gemaakte videowerk Ms. Candelabra’s Platform of Light zijn licht en kleur de belangrijkste dragers van betekenis. De verleidingstechnieken uit de showbizzwereld, reclames, entertainment en lichtshows die ‘verlangens’, ‘bevrediging’ en ‘geluk’ verkondigen, fascineren de kunstenaar en worden door haar ingezet om zelf gefilmde stedelijke- en natuurlandschappen te transformeren tot poëtische hypnotiserende beelden die duiding geven aan de ‘verleiding’ uit de reclame en showbizz. Ms. Candelabra’s Platform of Light verandert de torenruimte in een transparante ‘container’ waarin water, wolkenluchten, zonsondergangen, industriecomplexen, lichteffecten, lampen, en kleurenaura’s een ritmisch spel aangaan. Teksten, bestaande uit korte dichtregels en slogans, lopen als ‘reclames’ door het beeld en sturen de mogelijke betekenissen van het getoonde.

Wineke Gartz’ observaties prikkelen op een betoverde wijze de zintuigen van de beschouwer. De samensmelting van herkenbare beelden met surrealistische sfeerbeelden en toekomstvisioenen, maakt dat het kunstwerk op 25 meter hoogte in de donkere lucht de zintuigen prikkelt en kent een veel minder eenduidige ‘boodschap’ kent dan de reclame- en entertainmentwereld proclameert.

Ms. Candelabra’s Platform of Light straalt met haar licht- en kleurenspel een belofte van een vervulling van verlangens uit, maar blijft voor de beschouwer een fysiek niet-betreedbare ruimte. De beschouwer op de grond kan zich alleen in gedachten onderdompelen in de verleiding.

360° BRNDWR – De serie

Viewmaster Projects geeft met 360° BRNDWR Nederlandse kunstenaars de kans een nieuw semi-permanent ruimtelijk videowerk te maken dat zich specifiek verhoudt tot de karakteristieken van de toren en de publieke ruimte. Eerdere episodes waren Glow van Driessens & Verstappen (2014 – 2015) en Inland Territories van Broersen & Lukács (2015 – 2016). De vierde episode zal gemaakt worden door Saskia Olde Wolbers, (vanaf september 2017).