Skip to main content

360º BRNDWR #2

INLAND TERRITORIES
Persijn Broersen & Margit Lukács

Opening 26 september van 21.00 tot 22.00 uur
Capucijnenstraat 21, Maastricht

Viewmaster Projects presenteert in Maastricht het tweede deel van bijzondere kunstproject 360° BRNDWR. Een vierzijdig videokunstwerk in de bovenste glazen verdieping van de 25 meter hoge toren van de Brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat 21 te Maastricht. Vanaf 26 september zal het nieuwe kunstwerk vanaf de straten rondom de toren te zien zijn. Een jaar lang, iedere avond vanaf zonsondergang tot 23.00 uur.

De tweede episode is gemaakt door Persijn Broersen & Margit Lukács. Viewmaster Projects heeft het kunstenaarsduo een opdracht kunnen geven om een uniek en site specific videokunstwerk te produceren op de grote panoramisch raampartijen van de monumentale oude brandweertoren (met vier ramen van 620 cm bij 210 cm.).

Broersen & Lukács presenteren ‘Inland Territories’, een zich over 360 graden bewegend universum van de verschillende aardse klimaatzones, zoals de jungle, de alpen, een noordelijke ijszee en een aan Ruysdael herinnerend bos in de duinen. De iconische landschappen zijn naadloos met elkaar verbonden, waarmee er een utopische representatie van de wereld wordt samengebald in de Brandweertoren.

Het werk is gebaseerd op  een Frans behang uit 1855, één van de eerste voorbeelden van een reproduceerbaar, panoramisch behang. Het panorama sierde in de negentiende eeuw de muren van talloze huizen, waarbij de gegoede burger zich voor het eerste de exotische buitenwereld kon toe-eigenen door het aan zijn eigen muren te bevestigen; een vroeg voorbeeld van een kunstmatige realiteit. Rond die tijd begon de industriële revolutie, wat onder andere leidde tot het vervagen van de grenzen tussen kopie en origineel, tussen fantasie en realiteit. De industrialisatie leidde tot  een ongeremd gebruik van ornament als vluchtmethode, zoals het creëren van een illusie in je eigen huis.

‘Inland Territories’ is een artistieke voortzetting op  Broersen & Lukacs’ werk ‘Les Zones Terrestres (2013); een ruimte waar het panorama op hout gedrukt de toeschouwer geheel insloot. In “Inland Territories” wordt dit landschap in beweging gezet en naar de publieke ruimte getransformeerd.

De brandweertoren wordt een binnenstebuiten gekeerd ruimteschip waarbij de wereld zich in de afgesloten uitkijktoren bevindt in plaats van erbuiten. Kijkend naar de lucht, in de schemer en duisternis, glijdt er een landschap voorbij waarbij elke zijde van de Brandweertoren de toeschouwer voortdurend een ander vergezicht voorschotelt. Op dit ‘onbewoonde eiland’, omringd door woeste zee, staat alles op losse schroeven en is de wereld een wankel schouwspel.

Het panorama wat Broersen en Lukács hebben gemaakt is geheel virtueel opgebouwd en laag voor laag gereconstrueerd en gemodelleerd met behulp van 3D-software. Bomen en planten en zelfs de zee bestaan alleen uit oppervlakte, een holle werkelijkheid die oneindig vervormbaar is.

Vorige editie

360° BRNDWR kende een eerste episode met ‘GLOW’ van Driessens & Verstappen (sept 2014 – juli 2015) dat het vervormen van het glas van de ritmische raampartijen van de toren thematiseerde. Middels computergestuurde processen gaven de 64 kleine ramen een suggestie van verhitting, versmelting, beweging en stolling van glas. Hiermee symboliseerde de projectie de oude en nieuwe functie van de brandweertoren, en Maastricht als eerste Nederlandse stad waar de industriële glasproductie werd geïntroduceerd.

360° BRNDWR is mogelijk gemaakt door: het Mondriaan Fonds (Opdrachtgeverschap), Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Ipal, WOM Belvédère, Stichting Brand Cultuurfonds en Ontwerpbureau B2B. 

Concept en realisatie: Bart van den Boom – Viewmaster Projects / Glow: Driessens & Verstappen / Techniek: AV&F / Grafische vormgeving: Ontwerpbureau B2B.