Skip to main content

DE PERS OVER NO ACCESS

Er zitten indrukwekkende beelden en video’s tussen over de grote verhalen. … No Access is het sterkst wanneer het verhalen vertelt die je geneigd bent ‘klein’ te noemen. … Hoe koud het ook is in de Cannerberg, je durft eigenlijk niet weg te lopen. ••••

Toef JaegerNRC

Dit onheilspellende donker is de perfecte plek voor videokunst. En de inhoud past helemaal bij de geschiedenis. De kunstwerken in de Cannerberg gaan over wat mensen achter zich laten, wat ze verwachten, hoe ze reizen, wachten, lijden, zich verplaatsen, zich misplaatst voelen, dat alles dus.

Anna van Leeuwende Volkskrant
Lees meer

No Access is een tentoonstelling waarvan ik dacht dat die al lang gemaakt was maar dat niet is. In de Limburgse grot wordt voor het eerst een ruim overzicht geboden op een onderwerp dat velen bezighoudt maar dat je zelden in tentoonstellingen aantreft, zeker niet op deze schaal.

Domeniek RuytersMetropolis M

De tentoonstelling is een ecosysteem op zichzelf. De complexiteit van het migratiethema weerspiegelt zich in het bunkercomplex. Een uitweg ontbreekt. Dit is de wereld. Hier moeten we het mee doen. Het verdient dan ook aanbeveling om na het bekijken van de videowerken nog eens vrij rond te lopen en terug te keren naar ruimtes waar je al bent geweest. Op die manier krijgen de werken in samenhang met elkaar nog meer betekenis.

Frits DijcksJegens en Tevens Art magazine
Lees meer

Het voormalig oorlogshoofdkwartier is het macabere decor voor videokunst over grenzen en migratie. De video’s zijn stuk voor stuk confronterend. Van huiveringwekkend tot mistroostig, van akelig beklemmend tot de overtreffende trap van hartverscheurend. Het is niet de constante temperatuur van 10 graden die hier in de duisternis voor kippenvel zorgt.

BartholomeusDe Limburger
Lees meer

Hoe indrukwekkend dat militaire complex ook is, juist de mensen krijgen hier een stem. Mensen die ontheemd zijn juist door een militair ingrijpen en een plek zoeken om veilig hun leven te ondergaan…. Een absolute aanrader.

Niek HendrixLost Painters

No Access is een tentoonstelling die je niet had willen bezoeken, je de creeps geeft maar die je beslist niet mag missen. De locatie is een uitgelezen plek om zowel de geschiedenis als de actualiteit invoelbaar te maken.

Ludo DielsZout Art magazine
Lees meer

In een wereld met een overvloed aan informatie, mediabeelden en kunst over alle mogelijke ellende van “anderen” is het zeldzaam dat ik een ervaring heb waar alles zo goed samenkomt dat het je ECHT raakt, aanspreekt en het niet van je afglijdt als je verder loopt of de locatie uit loopt. Het werd nooit te veel, te zwaar, te heftig, ik blijf me aangesproken voelen. Als het teveel wordt krijg je daarna weer iets poëtisch te zien iets wat ook mij weer een sprankje hoop geeft.

Sasha DeesTrendbeheer Art Magazine
Lees meer

Is het de unieke locatie van dit Viewmasters-project die als een magneet aan me trekt? Of het actuele thema? De combinatie waarschijnlijk, want voor No access had men geen betere locatie kunnen kiezen.

Manon A. BernsChapeau Magazine
Lees meer

Terwijl je vrij rondloopt en zonder aanwijzingen, voelt het alsof de gelaagde geluiden van geweerschoten, het ingeslikte geluid van een hartslag en zachte stemmen je volgen, misschien wel leidend door het ondergrondse netwerk. De desoriëntatie wordt versterkt door zowel de geometrische, niet-lineaire muren als de monolithische, rauwe niet-esthetiek van de bunker. Aangezien gevoelens onvermijdelijk naar boven komen tijdens het binnendringen in een no-go zone en het betreden van verboden terrein, kan men niet anders dan alert zijn.

Mia BlacklawsObservant

Tijdens ons werkbezoek aan Maastricht was de meest bijzondere plek: het oude NAVO Hoofdkwartier Cannerberg, met in het vochtige en koude gangenstelsel de prachtige videotentoonstelling ‘No access’ over grenzen en migratie, aanrader!

Jacob van der WaardenDirecteur Raad voor Cultuur op linkedin