Skip to main content

EXTRA’S

ARTISTS’ TALKS

In samenwerking met de opleiding Autonome Beeldende Kunst / ABKM organiseert Viewmaster een aantal ‘Artists’ Talks’ van kunstenaars uit Paraphrasing Babel.

25 oktober – Jeroen Offerman (NL)
5 november – Katarina Zdjelar (RS)
12 november – Imogen Stidworthy (UK)
19.00 / 20.30 uur (gratis)

RONDLEIDINGEN

Viewmaster organiseert rondleidingen door Paraphrasing Babel. Voor meer informatie over mogelijkheden en kosten, mail: info@paraphrasing-babel.eu
of bel +31 (0)6 – 5202 5272

OPDRACHT

Intro in situ (werkplaats en productiehuis voor actuele muziek – Maastricht) heeft in samenwerking met stichting Viewmaster een Open Call uitgeschreven voor het inzenden van een klankkunstwerk dat reflecteert op het thema ‘taal en (mis)communicatie’. Uit de inzendingen vanuit heel Europa zijn twee werken door een jury geselecteerd en opgenomen in Paraphrasing Babel. In Maastricht het werk Lexeem van Marijn Moerbeek (NL) en in Heerlen False Friends van Anna Raimondo (IT).

Vanuit Intro in situ’s programma ‘De Klankatlas van Limburg’ is opdracht gegeven aan een talentvolle jonge componist een speciale klankcompositie te maken binnen het thema van de tentoonstelling. Marc Alberto’s compositie Deler’s/ Dividers gaat tijdens Paraphrasing Babel in première.

FILMPROGRAMMA

Lumière Cinema en Filmhuis De Spiegel presenteren in het kader van Paraphrasing Babel twee filmavonden. De geselecteerde films, die ook over taal en communicatie gaan, reflecteren op de videowerken die in openbare ruimte van Maastricht en Heerlen worden getoond.

Planet of Snail

Maastricht: donderdag 8 november 19:30 uur (Nederlands ondertiteld)
Heerlen: woensdag 24 oktober 20:00 uur (Nederlands ondertiteld)

Seung-Jun Yi, Zuid-Korea 2011, 87 min., Korea.
Van kinds af aan is Young-Chan doof en blind. Hij weet niet hoe te bewegen in deze wereld, totdat hij de lichamelijk gehandicapte Soon- Ho ontmoet. Ze trouwen en via haar leert hij communiceren met de buitenwereld. Door zachtjes op elkaars vingers te tikken kunnen ze elkaar begrijpen. De documentaire volgt de twee in het rustige tempo door het gewone leven. De alledaagse scènes worden ondersteund door een poëtische voice-over van Young-Chan, waarin hij reflecteert op zijn bestaan zonder zicht en gehoor. Toch toont de film Young- Chan’s sterke gevoel voor de schoonheid in de wereld. ‘Planet of Snail’ is de winnaar van het IDFA 2011.

Planet of SnailBekijk Trailer
Lumière: 7 €, students 5 € / De Spiegel: 7 €, members 5€.
Reserveren via site van Lumiere en De Spiegel

Die Frau mit den 5 Elefanten

Maastricht: woensdag 24 oktober 19:30 uur (Engels ondertiteld)

Vadim Jendreyko, Zwitserland/Duitsland 2009, 93 min., Duits/Russisch gesproken, Engels ondertiteld. Met: Svetlana Geier, Anna Götte, Hannelore Hagen, Jürgen Klodt
Een gevoelige documentaire over de 86 jaar oude vertaalster Svetlana Geier, oorspronkelijk uit de Oekraïne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt Geier als vertaalster voor de Duitsers. Vanwege haar uitzonderlijke intelligentie, wordt ze door hen beschermd. De laatste twintig jaar staan in het teken van het vertalen van Fjodor Dostojevski’s vijf grote romans, de ‘vijf olifanten’. De film toont het nauwgezette vertaalwerk dat ze als heel bijzonder ziet, naast Geiers dagelijkse bezigheden in en rondom haar huis. ‘Die frau mit den 5 elefanten’ is genomineerd voor Beste Documentaire tijdens de European Film Awards 2009 en behoorde tot de publieksfavorieten tijdens het IFFR 2010.

Die Frau mit den 5 ElefantenBekijk Trailer
Lumière: 7 €, students 5 € / De Spiegel: 7 €, members 5€.
Reserveren via site van Lumiere en De Spiegel

CREATIVE DRIVE / VIEWMASTER LAB

Social Beta Heerlen organiseert samen met Viewmaster Maastricht een Creative Drive innovatieproject gekoppeld aan het thema en de tentoonstellingsvorm van Paraphrasing Babel. Van 18 september t/m 18 november 2012 gaat een team van jonge makers en denkers uit diverse creatieve disciplines in Heerlen aan de slag met vraagstukken over de reikwijdte van taal en welke experimentele vormen van publieksbereik mogelijk zijn. Het Creative Drive / Viewmaster Team bestaat uit ontwerpbureau Homo Ludens, Strictua (Hogeschool Zuyd – Communication and Multimedia Design) en Yvette Bosch (cultuurwetenschapper, Master Media Culture UM). Begeleiding: Egid van Houtem (Creative Drive) en Bart van den Boom / Ilona van den Brekel (Viewmaster).

Op 18 november, tijdens de finissage van de tentoonstelling, worden de resultaten van het project gepresenteerd. Binnenkort meer info op deze pagina.

FOTO’S CREATIVE DRIVE

Film Creative Drive

creativedrive     social     viewmaster
Creative Drive is een Interreg IV project voor de Euregio Maas-Rijn.