Skip to main content

Educatie

 

In het streven van Viewmaster Projects A Stage of Luminosity te koppelen aan andere partijen in deelnemende steden met een duidelijke meerwaarde voor de participerende partijen is Viewmaster Projects een samenwerking aangegaan met ACCU-Educatie uit Maastricht / Amsterdam. ACCU-Educatie heeft voor Viewmaster Projects educatie-projecten opgezet in Roermond en Maastricht. De educatie-projecten zijn op verschillende niveau’s en voor verschillende leeftijdsgroepen opgezet. Het archiefmateriaal en het concept dat Arno Coenen heeft uitgewerkt was uitermate geschikt voor onderwijsprogramma’s met leerlingen van verschillende leeftijden. De ontwerptekeningen en de beeldtaal van het gebrandschilderd glas hebben een duidelijke verwantschap met strips, games, grafics, graffiti en animatie.

Vooropgesteld: A Stage of Luminosity heeft/had geen religieuze doelstellingen of boodschap. Het educatie-project ging over de symboliek van afbeeldingen, illustraties en typografie, over de culturele reikwijdte van beeldtaal en hoe afbeeldingen een zeggingskracht hebben die taal en culturen overstijgt. Ook ging een deel van het educatie-project over het oude ambacht van glas-in-lood, een stukje kunstgeschiedenis en uitleg over eigentijdse media, en (video)kunst. Ter voorbereiding van de workshops heeft Monica Martens van ACCU een presentatie voor de leerlingen gemaakt met beelden en werktekeningen van glas-in-lood, gemaakt door de familie Nicolas te Roermond gecombineerd met stills uit de projecties van Arno Coenen. De leerlingen konden een eigen frame maken, waarbij ze konden kiezen uit verschillende rubber mallen, die waren gebaseerd op de klassieke vormen van kerkramen. De scholieren werkten met een combinatie van een breed scala aan vroege en moderne beelden én met portretten van zichzelf. Met verschillende technieken en materialen ontwierpen de jongeren een glas- in-lood werk met een verhaal dat ging over het hier en nu. Selfies en foto’s die ze zelf maakten of figuren die ze inspirerend vonden werden erin verwerkt. De resultaten werden met zwart tape op de ramen van de scholen bevestigd, zodat een groot glas-in-lood kunstwerk op de school achterbleef.

Deelnemende scholen Maastricht: Sint Maartens College, VMBO Maastricht, Bonnefanten College, Bernard Lievegoed school, Stella Maris.