Skip to main content

360º BRNDWR

360° BRNDWR — 12-09-2014 t/m 30 juni 2016
Capucijnenstraat 24 Maastricht

Viewmaster Projects presenteert in Maastricht het bijzondere kunstproject 360° BRNDWR. Een vierzijdig videokunstwerk in de bovenste glazen verdieping van de 25 meter hoge toren van de Brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat te Maastricht. Het kunstproject is vanaf de straten rondom de toren te zien. Twee jaar lang, iedere avond vanaf zonsondergang tot 23.00 uur.

Viewmaster Projects heeft met ondersteuning van het Mondriaan Fonds (Opdrachtgeverschap), gemeente Maastricht en provincie Limburg twee kunstenaarsduo’s (Erwin Driessens & Maria Verstappen en Persijn Broersen & Margit Lukács) de opdracht gegeven om een uniek, vierzijdig en site specific videokunstwerk te produceren op de vier raampartijen van 620 cm bij 210 cm. De monumentale oude brandweertoren wordt een nieuw ‘landmark’ in Maastricht.

Het eerste kunstwerk ‘GLOW’ van Driessens & Verstappen gaat over de vervorming van glas van de ritmische glaspartijen van de toren. Middels computergestuurde processen zullen de 64 kleine ramen suggesties opwekken van verhitting, versmelting, beweging en stolling. Hiermee symboliseert de projectie de oude en nieuwe functie van de brandweertoren, en Maastricht als eerste Nederlandse stad waar de industriële glasproductie werd geïntroduceerd. Dit werk zal tot en met juni 2015 te zien zijn.

Vanaf september 2015 tot juni 2016 presenteren Persijn Broersen & Margit Lukács het tweede kunstwerk vanuit de toren.

Concept en realisatie: Bart van den Boom – Viewmaster Projects / Glow: Driessens & Verstappen / Techniek: AV&F / Grafische vormgeving: Ontwerpbureau B2B.

The movie of the making of 360° BRNDWR