Skip to main content

View from the moon

Joanie Lemercier

07-12-2023 t/m 02-01-2024

Gobo projection — Iedere avond van 17.00 tot 00.00 uur
Colleriegebouw SAPPI /Sphinxkwartier Maastricht (bij Het Bassin).

Van veraf zie je het silhouet van een planeet, geprojecteerd op het monumentale Coleriegebouw van SAPPI Maastricht. Dit beeld komt bekend voor: een lichtschijnsel op een perfecte bol, dat moet de maan zijn. Vanuit een lage positie bij Filmhuis Lumière zie je ook de weerspiegeling van de planeet in het water.

Lopend of fietsend over de Bassinbrug nader je de projectie en ontdekt je details van kraters, onregelmatigheden van fijne schaduwen en reliëfs. Totdat je de contouren van continenten, zeeën en oceanen herkent. Wat overblijft zijn sporen van rampen. Het monochrome grauwgrijze beeld verraadt de afwezigheid van een atmosfeer, verdwenen is al het water en leven.

Het is aan de kijker om zich voor te stellen wat er schuilgaat achter dit beeld van deze dode planeet. De kunstenaar nodigt ons uit om na te denken over een mogelijke toekomst.

Viewmaster Projects presenteert ‘View from het moon’ bewust in de maand december, en wil hiermee een krachtig en poëtisch beeld geven dat we zuinig moeten zijn op de planeet. Tot 2 januari 2024 is ‘View from the moon’ te zien, in het Sphinxkwartier rondom het Bassin. Iedere avond van 17.00 uur tot Middernacht.

Mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.
Met dank aan: SAPPI Maastricht, WOM Belvédère, IPAL.

Locatie
https://maps.app.goo.gl/v9Jhrqaqduo81kdXA

Studio Joanie Lemercier (www.joanielemercier.com)
Co-direction: Juliette Bibasse (www.julietteb.com)
Technical development: Martin Pirson
Production: Nicolas Roziecki

Viewmaster Projects
Concept & Coördination: Bart van den Boom

Foto’s: Bert Janssen