Skip to main content

360º BRNDWR #6

“MR. MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE”
Jacco Olivier

 

Doorlopend
Iedere avond van zonsondergang tot middernacht.
Toren Brandweerkazerne / Capucijnenstraat 21 en omgeving / Maastricht

 

360 BRNDWR is een langlopend, uniek videokunstproject in de openbare ruimte. Zes jaar geleden startte Viewmaster Projects met het uitnodigen van Nederlandse videokunstenaars om een site-specific videokunstwerk te maken voor de 25 meter hoge panoramische bovenste verdieping van de oude brandweertoren te Maastricht.

Vanaf 10 september 2020 presenteert Viewmaster Projects met trots het nieuwe site-specific videowerk van Jacco Olivier (1972, Goes). De kunstenaar benadert de toren op een voor zijn werk herkenbare, intuïtieve manier waardoor het bouwwerk en kunstwerk een symbiose lijken te vormen. Zijn nieuwste videowerk ‘MR. MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE is verwant aan zijn eerdere stop motion films, maar de hoge locatie in de openbare ruimte én het ruimtelijke karakter van de projectie maken dat de kunstenaar ook nieuwe technische en inhoudelijke stappen heeft gezet.

Jacco Olivier is bij het thema van zijn projectie niet alleen uitgegaan vanuit het karakter van de toren, waarbij zijn eerste gedachten naar een vuurtoren uitgingen, ook de nieuwe wijk en vooral de nieuwe jonge bewoners in deze wijk achter de toren waren een inspiratiebron. Belangrijk uitgangspunt voor de kunstenaar was de inbeelding van een kind dat vanuit zijn of haar slaapkamerraam iedere avond voor het slapen gaan, tussen de gordijnen door, even naar de projectie kijkt.

In de projectie van Jacco Olivier draait alles tegen de klok in. Als eerste de grote lamp van de vuurtoren. Dit lichtbaken draait in een regelmatig en traag tempo rond en is – als het ware – de ritmesectie van het videokunstwerk. Naast de vaste rotatie van de grote lichtbron draaien er nog andere wezens en objecten in ‘MR. MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE’. Want de vuurtoren verandert, zo verklapt de titel al, langzaam in een Zoöpraxiscoop, een laat 19de eeuwse uitvinding van de fotograaf Eadweard Muybrigde waarin snel ronddraaiende schijven met verschillende afbeeldingen van dieren en mensen voor het eerst beweging suggereerden.

De kunstenaar schilderde met vlugge, krachtige verfstreken het iconische galopperende paard, de rennende hond en de fladderende papagaai uit Muybridge’s verzameling fotoseries. Bijzonder is dat dieren in eerdere stop motion films van Olivier vaak stilstaand bewogen binnen het kader van de projectie of flatscreen. In ‘MR. MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE’ rennen, vliegen en zweven de dieren voor het eerst echt door het beeld én doorlopend in een ronde omdat er geen kaders in het ruimtelijke videowerk aanwezig zijn.

Elk geschilderd object heeft zijn eigen tempo. Behalve viervoeters en vogels komen er ook verschillende soorten takken, bladeren, een sterk uitvergroot pluisje en lege flessen schoonmaakmiddel voorbij. Dit maakt dat bij iedere ronde, de compositie van het videowerk anders is. Ook verschijnen (en verdwijnen) de objecten op verschillende momenten. Dit geeft de video een mooie opbouw en spanningsboog. Het gaat waaien in de video, en de dieren lijken te vluchten voor een naderende storm.

De subtiele spanningsboog in het werk wordt verder versterkt door het verhaal van de achtergrond. De video start met een geel licht, waardoor de vuurtoren ook een zon zou kunnen zijn of een toverlantaarn, langzaam komt er via transparante zachte pasteltinten steeds meer kleur in het veld. Het kleurenpalet wordt gedurende de video steeds feller, totdat deze na 15 minuten in een nachtblauwe gloed is veranderd. De vuurtoren neemt in een kwartier de dag in zich op.

Door het samenspel van de abstracte kleurvelden op de achtergrond en de rennende paarden, de vliegende vogels, de zwevende takken en dobberende lege flessen schoonmaakmiddel op de voorgrond speelt het videowerk zich tegelijkertijd af in lucht, op aarde en onder water. Het simultaan rennen, vliegen en dobberen oogt heel natuurlijk en evenwichtig. Ze kunnen tegelijkertijd bestaan, als in een kindertekening.

Foto’s: Bert Janssen

360° BRNDWR is mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.

Beeldrecht bij de kunstenaar. Jacco Olivier wordt gerepresenteerd door Galerie Ron Mandos.
Meer info over Jacco Olivier: www.ronmandos.nl/artist/jacco-olivier

360° BRNDWR – De serie

Viewmaster Projects geeft met 360° BRNDWR Nederlandse kunstenaars de kans een nieuw semi-permanent ruimtelijk videowerk te maken dat zich specifiek verhoudt tot de karakteristieken van de toren en de publieke ruimte. Eerdere episodes waren Glow van Driessens & Verstappen (2014 – 2015), Inland Territories van Broersen & Lukács (2015 – 2016), Ms Candelabra Platform of Lights van Wineke Gartz (2016 – 2017), Pan O’ Rama van Saskia Olde Wolbers (2017-2018) en A First Stage (2019- 2020) van Arno Coenen.