Skip to main content

Viewmaster Projects organiseert sinds 2010 groots opgezette videokunsttentoonstellingen in de openbare ruimte en verhoudt zich thematisch specifiek tot deze openbare ruimte en de gebruikers ervan. De tentoonstellingen van Viewmaster zijn crossdisciplinair en verhouden ze zich tot actuele maatschappelijke vraagstukken en de hedendaagse beeldcultuur.

Sinds 2014 geeft Viewmaster Projects onder de noemer 360º BRNDWR en Life of Ornament ook speciale maakopdrachten voor langlopende ‘site specific’ videokunstinstallaties in het publieke domein.

Viewmaster organiseerde eerder de groepstentoonstellingen For Real (2010 Maastricht / Hasselt), BodyTalks (2011 Maastricht), Paraphrasing Babel (2012 Maastricht / Heerlen), Out There #1 (Maastricht 2014) en Out There #2 (Rotterdam 2015).

For Real (2010) stelde de verschuivende grenzen tussen ‘real’ en ‘unreal’ centraal. Middels videowerken en animaties werden beschouwers meegevoerd in de fictieve fantasiewerelden van kunstenaars waardoor bestaande en fictieve werkelijkheden in elkaar overvloeiden. BodyTalks (2011) toonde hoe de disciplines videokunst en experimentele korte dansfilm (Cinedans) elkaar beïnvloeden, hoe dans een taalmiddel kan zijn en non-verbale communicatie een choreografie kan worden. In Paraphrasing Babel (2012) waren gesproken taal, beeldende taal en het geschreven woord het vertrekpunt. De tentoonstelling gaf in bewegend beeld en ‘soundscapes’ een divers beeld van de kracht en macht, maar ook van de beperkingen en grenzen van taal. Out There #1 en #2 thematiseerden de eigentijdse verbeelding van het landschap in videokunst, nieuwe media en fotografie. De dubbeltentoonstelling stond niet alleen in een vijfhonderd jaar lange traditie van landschapskunst, maar rekte met 50 eigentijdse werken de oude betekeniskaders ook op door ze te actualiseren met nieuwe technieken en zienswijzen.

Van september 2014 t/m juni 2018 presenteert Viewmaster Projects in de toren van de voormalige Brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat 21 te Maastricht het sculpturale, vierzijdige videokunstproject 360º BRNDWR. Viewmaster Projects heeft vier kunstenaars(duo’s); Driessens & Verstappen, Broersen & Lukàcs, Wineke Gartz en Saskia Olde Wolbers een opdracht geven een site-specific vierzijdige videowerk te maken dat elk een jaar lang iedere avond te zien zal zijn. Episode #1 en #2 zijn geweest, episode #3 is momenteel te zien (Wineke Gartz – tot eind juni 2017). Vanaf september 2017 zal Saskia Olde Wolbers een nieuw werk presenteren.
Sinds 2016 presenteert Viewmaster Projects ook vernieuwende cross-over projecten tussen cultureel erfgoed en ‘time based media’. Het eerste project, Life of Ornament, bestaat uit twee grote projecties waarin de oude drukdecors van het Maastrichtse aardewerkproducenten tot leven komen op het monumentale Eiffelgebouw, onderdeel van de oude Sphinxfabriek.