Viewmaster Projects Presents: EXCHANGE

Tien videowerken in vijf steden, een samenwerkingsproject met: 

Kunstcentrum Heden – Den Haag

Dennenweg 14 / www.heden.nl

Anna Sophie de Vries
Persephone & Demeter

2018 / 60 min

Andrea Éva Gyori
Mom Makes the Bed

2016 / 07’17”

Het werk van Anna Sophie de Vries bestaat uit fictie films, tekeningen, muziek en installaties.Ik toon een wereld waarin figuren op zoek zijn naar een meer bezielde werkelijkheid dan die van hun omgeving. Verveeld door wereldsteden waar decadentie en materialisme zegevieren, gaan zij op zoek naar een realiteit die meer aandacht besteed aan immateriële zaken. Personages reizen door dimensies waarbij de oneindige mogelijkheden van de rekbaarheid van het bewustzijn hun grootste drijfveer is.

De film Persephone & Demeter (60min, 2018) is een moderne vertaling van de Griekse mythe van Persephone & Demeter. De godin van het graan, Demeter, raakt haar dochter Persephone kwijt wanneer zij door de God van de onderwereld, Hades, wordt ontvoerd. Demeter zoekt stad en land af naar haar dochter en uiteindelijk krijgt ze toestemming van oppergod Zeus om haar dochter op te halen uit de onderwereld. Persephone eet zes granaatappelpitten in de onderwereld, hoewel het verboden is hier voedsel te nuttigen. Zeus besluit daarop dat Persephone voor elke granaatappelpit die zij gegeten heeft een maand per jaar bij haar man Hades in de onderwereld moet verblijven. In de herfst en in de winter is zij in de onderwereld en in de lente en zomer in de bovenwereld bij haar moeder Demeter. De mythe duidt op het zaaien en het oogsten van het graan, maar ook op de duale (menselijke) natuur van het afdalen naar de duisternis en het opstijgen naar het licht. Mijn films kunnen gezien worden als gefictionaliseerde dagboeken. Gedurende de anderhalf jaar waarin ik aan Persephone & Demeter werkte, ervoer ik in mijn eigen leven soortgelijke gebeurtenissen als in de mythe. Zo was mijn moeder, die in de film de rol van Demeter vertolkt, een nacht en dag lang bezorgd terwijl ik verkleed als Persephone op een feest in een kelder was. Ook doorleefde ik een psychische afdaling naar mijn schaduwkanten (de onderwereld) en steeg ik op naar het licht.

www.annasophiedevries.com

My mother early in the morning while she was making the bed that she shares with my father is she talking to me about relationship between woman and man.

While doing this everyday activity, my mother is revealing her secrets about ‘how to have a long lasting relation- ship’
The audince learns how to maintain a relationship for 43 years by experiencing this private everyday activity that can actually be the most intimate one in a relationship.

www.gyoeri.com